inapoi la articole

De ce sa alegi un SSD pentru laptopul tau?

Putini utilizatori de laptopuri cunosc utilitatea reala a unui SSD montat pe laptop, ca inlocuitor al clasicului Hard Disk. Diferenta dintre cele doua este data de tehnologia pe care o folosesc. Un HDD laptop foloseste platane si capete de citire in timp ce un SSD este alcatuit din mai multe unitati de stocare de tip flash.

Acestea din urma sunt mult mai fiabile si mult mai durabile in timp, putand rezista chiar si 10 ani comparativ cu un hard disk pentru laptop care se poate defecta chiar si dupa cateva zile, acestea fiind sensibile la socuri, lovituri si alti factori externi sau interni.

Alegand un SSD veti sinti diferenta inca din momentul in care veti aprinde laptopul intrucat sistemul de operare este stocat acolo iar un SSD citeste mult mai repede fisierele, inclusiv cele ale sistemului de operare. Ca rezultat veti vedea cum laptopul se aprinde de cateva ori mai repede fata de situatia in care foloseati un Hard Disk.

La fel se comporta si cand accesati fisierele din laptop (de pe ssd mai exact, pentru ca acolo sunt marea majoritate a datelor) situatie in care veti vedea din nou diferenta dintre SSD si HDD.

Un alt avantaj pe care il veti avea daca veti alege un SSD, este legat de protectia datelor dumneavoastra, poze, videoclipuri, documente si altele. Acestea vor fi in siguranta ani de zile iar cand memoriile flash ale SSD-ului "expira" adica nu mai pot scrie date, tot veti putea citi datele deja stocate acolo. Mai exact, cand SSD-ul va trebui inlocuit veti avea totusi acces la fisierele dumneavoastra situatie care nu era posibila daca foloseati HDD si acesta se defecta. In cazul in care foloseati HDD si acesta se defecta, pentru a ajugne la datele dumenavoastra ati fi avut nevoie sa apelati la un service pentru servicii de recuperare de date, servicii foarte costisitoare!

Singurul dezavantaj incontestabil al unui SSD este legat de pret, intrucat pentru moment, pretul pentru 1Gb de memorie SSD este mult mai mare fata de 1GB HDD. In urmatorii ani, preturile vor scadea intrucat piata va fi invadata de SSD-uri iar oferta va fi mare. Pana atunci ramane sa alegeti daca merita sa investiti intr-un SSD, dar noi consideram ca este o investitie de viitor si foarte eficienta!